Pretraži ovaj blog

1.12.16

Definicija pojma šumarstvo

Šumarstvo je nauka i umijeće (vještina) formiranja (uzgajanja), upravljanja, korištenja, očuvanja i popravljanja stanja šuma. Nauka o šumi objedinjuje dijelove bioloških, ekoloških, fizičkih, društvenih, tehničkih, političkih i menadžerskih nauka. 

Kultura smrče (Picea abies Karst.) Borova Ravan, Gornji Vakuf - Uskoplje; photo: Muamer Čehić

Pojas montane bukve na Vranici (Hrdženovac); photo: Muamer Čehić
Šumski ekosistemi se često smatraju najvažnijom komponentom biosfere.

Šumarstvo je značajan ekonomski segment u različitim industrijskim zemljama. Na primjer, u Njemačkoj gdje šume pokrivaju gotovo trećinu površine zemlje, drvo je najvažniji obnovljivi izvor, a u sektoru šumarstva radi više od milion ljudi, dok se godišnji promet mjeri u milijardama. U BiH šume prekrivaju više od 60% površine naše zemlje. U sektoru šumarstva FBiH u 2015. godini ukupno je bilo zaposleno 4.627 radnika. Od ukupnog broja, 2.573 ili 55,6% zaposlenih su šumarske struke. [1] Približan odnos je i u Republici Srpskoj. 

Hrdženovac 1650 metara nadmorske visine; photo: Muamer Čehić
Danas postoje brojni istraživači koji nastoje unaprijediti poslove u okviru upravljanja šumskim ekosistemima kao npr. što je razvoj boljih metoda za sadnju, zaštitu, obarnje, izvlačenje, obradu odnosno razvoj savremenije mehanizacije.

(Muamer Čehić, MA šumarstva)
[1] FMPViŠ, "Informacija o gospodarenju šumama u Federaciji BiH u 2015. godini i planovima gospodarenja šumama za 2016. godinu" 2016. godine

Nema komentara:

Objavi komentar