Pretraži ovaj blog

5.12.16

Organizacija šumarstva u BiH

Za adekvatno sagledavanje organizacije šumarstva u BiH potrebno je poznavati osnovne karakteristike državnopravnog uređenja, stanje pravnog sistema i organizaciju državne vlasti. Dejtonskim mirovnim sporazumom iz 1995. godine uspostavljeno je unutrašnje uređenje BiH, prema kojem se država sastoji od dva entiteta, Federacije BiH [10 kantona] i Republike Srpske te od 2000. godine Brčko distrikta BiH.

Komplikovana, asimetrična i višestepena struktura državne vlasti odražava se na sve aspekte života, funkcionisanje i organizaciju raznih sektora, pa tako i na sektor šumarstva. Na nivou BiH nema ministarstva nadležnog za šumarstvo, niti Zakona o šumamaNa državnom nivou prema vanjskim institucijama šumarstvo zastupa Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. [1] Bitno je napomenuti da su državne šume u vlasništvu entiteta (FBiH i RS) te Distrikta Brčko i oni svako na svom području administrativno upravljaju šumama preko ministarstava nadležnih za šumarstvo. 

Zakonom o šumama FBiH iz 2002. godine poslove upravljanja i gospodarenja šumama federalno ministarstvo prenosi se na kantonalna ministarstva nadležna za poslove šumarstva. U okviru Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, formirana je Federalna uprava za šumarstvo koja ima funkciju planiranja razvoja šumarstva, a u sastavu kantonalnih ministarstava formirane su kantonalne uprave za šumarstvo koje imaju funkciju planiranja i administrativnog nadzora nad gospodarenjem državnim i privatnim šumama. Iz brojnih istraživanja zaključeno je da ovakva organizacija donosi mnoge nejasnoće po pitanju nadležnosti između Federalnog i kantonalnih nivoa.
Shema 1. Organizacija šumarstva u FBiH
U entitetu RS organizacija šumarstva je mnogo jednostavnija i upotpunosti centralizovana. [Shema 2. Organizacija šumarstva u RS]
Shema 2. Organizacija šumarstva u RS
Gospodarenje šumama u oba entiteta preneseno je na javna preduzeća koja su formirale zakonodavne vlasti odnosno parlamenti/skupštine. U FBiH skupštine svih deset kantona formirale su po jedno šumskogospodarsko društvo na području kantona, koje je za svoj rad odgovorno kantonalnom ministarstvu. U Republici Srpskoj formirano je jedno preduzeće koje gospodari svim državnim šumama i u svom sastavu ima 23 šumska gazdinstva i preduzeće je za svoj rad odgovorno Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS.

(Muamer Čehić, MA šumarstva)

Pratite aktivnosti i na našoj facebook stranici [click].

Izvor:

[1] http://www.usitfbih.ba/sumarstvo_bih.html

Nema komentara:

Objavi komentar